Dietetyczna tortilla

Składniki

Składniki:

  • 1,5 szklanki Mąki Szymanowskiej typ 2000
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy
  • Szczypta soli

Składniki na farsz:

  • Miks sałat
  • 1 ogórek
  • 1 pomidor
  • Kukurydza
  • Oliwki
  • Mały jogurt naturalny
  • 3 ząbki czosnku
  • Szczypta soli i pieprzu

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i dolewać wodę (najlepiej gorącą) jednocześnie ugniatając ciasto. Pod koniec dolać oliwę i ponownie zagnieść. Odstawić w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką na około 15 minut. Ciasto podzielić na 5-6 części. Z każdej formować cienkie placki. Smażyć na patelni (bez tłuszczu) z obydwu stron. Ogórka i pomidora pokroić, dodać kukurydzę, oliwki i sałatę. Do jogurtu dodać zmiażdżony czosnek, sól i pieprz- następnie wymieszać z warzywami. Na jeszcze ciepłe tortille nałożyć farsz i zawinąć.

Zobacz wszystkie przepisy