Składniki
- 800 g śliwek
- 400 g Mąki Szymanowskiej Tortowej
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany 18%
- 200 g margaryny
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- Szczypta soli
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, następnie dodaj cukier i szczyptę soli. Wymieszaj składniki. Teraz dodaj margarynę, jajko i śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Gotowe ciasto podziel na dwa kawałki. Jeden to 2/3 ciasta, drugi mniejszy – 1/3 ciasta. Wspomniane kawałki osobno zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1,5 godziny do lodówki. W międzyczasie umyj, osusz i wypestkuj śliwki. Przekrój owoce na pół, jeśli śliwki są duże możesz je podzielić nawet na cztery części.
Formę w której będzie pieczone ciasto posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą.
Wyjmij ciasto z lodówki. Większy kawałek dobrze rozwałkuj i połóż na dno formy. Teraz wyłóż na nie śliwki, skórką do dołu i posyp je cynamonem. Mniejszy kawałek ciasta połóż na stole i lekko dociśnij go ręką, by zrobił się bardziej płaski, następnie za pomocą noża wytnij paski i ułóż je na wierzchu tworząc wzór kratki.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 35-40 minut.
Według uznania ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem.