Składniki
Biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam Szymanowskiej)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao
Masa śnieżkowa:
- 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1/2 szklanki wrzątku
- 1 śnieżka + 200 ml mleka
- 1 szklanka wiśni z syropu lub z nalewkiDodatkowo:
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- okrągłe biszkopty (użyłam Biszkoptów Polskie Młyny)
- tarta gorzka czekolada
- mocny schłodzony napar z kawy
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Zrobić biszkopt: białka ubić, stopniowo dodawać cukier, a potem żółtka. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blaszkę i piec w 180 st.C przez 25-35 minut (do suchego patyczka). Ostudzić.
Wystudzony biszkopt posmarować kajmakiem. Na masie ułożyć biszkopty, lekko nasączyć je kawą.
Zrobić masę śnieżkową: śnieżkę ubić z mlekiem, na koniec dodać zimną galaretkę, a potem wiśnie. Lekko tężącą masę wyłożyć na biszkopty. Całość oprószyć tartą gorzką czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień.