Ciasto z wiśniami i kajmakiem

Składniki

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam Szymanowskiej)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao

Masa śnieżkowa:

  • 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1/2 szklanki wrzątku
  • 1 śnieżka + 200 ml mleka
  • 1 szklanka wiśni z syropu lub z nalewkiDodatkowo: 
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • okrągłe biszkopty (użyłam Biszkoptów Polskie Młyny)
  • tarta gorzka czekolada
  • mocny schłodzony napar z kawy

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Zrobić biszkopt: białka ubić, stopniowo dodawać cukier, a potem żółtka. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blaszkę i piec w 180 st.C przez 25-35 minut (do suchego patyczka). Ostudzić.
Wystudzony biszkopt posmarować kajmakiem. Na masie ułożyć biszkopty, lekko nasączyć je kawą.
Zrobić masę śnieżkową: śnieżkę ubić z mlekiem, na koniec dodać zimną galaretkę, a potem wiśnie. Lekko tężącą masę wyłożyć na biszkopty. Całość oprószyć tartą gorzką czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Zobacz wszystkie przepisy