Składniki
- 300 g herbatników waniliowych
- 100 g margaryna
- 8-10 g żelatyny
- 200 g gorzkiej czekolady
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 120 ml wody
- 30 g cukru
- owoce do ozdobienia
- polewa czekoladowa
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Spód:
Ciasteczka kruszymy do otrzymania konsystencji piasku, dodajemy roztopioną margarynę i mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy 3/4 ciasteczek i wyrównujemy (otrzymany spód powinien być sypki).
Następnie żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ubijamy kremówkę z cukrem. Żelatynę łączymy z rozpuszczoną czekoladą i dokładnie mieszamy. Następnie mieszaninę łączymy z ubitą kremówką i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę nakładamy na spód z ciasteczek i wyrównujemy ją szpatułką. Na wyłożoną masę czekoladową delikatnie przekładamy resztę ciasteczek. Ciasto wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ozdabiamy ciasto polewą czekoladową oraz owocami.