Ciasto z musem czekoladowym

Składniki

  • 300 g herbatników waniliowych
  • 100 g margaryna
  • 8-10 g żelatyny
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 120 ml wody
  • 30 g cukru
  • owoce do ozdobienia
  • polewa czekoladowa

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Spód:
Ciasteczka kruszymy do otrzymania konsystencji piasku, dodajemy roztopioną margarynę i mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy  3/4 ciasteczek i wyrównujemy (otrzymany spód powinien być sypki).

Następnie żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ubijamy kremówkę z cukrem. Żelatynę łączymy z rozpuszczoną czekoladą i dokładnie mieszamy. Następnie mieszaninę łączymy z ubitą kremówką i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę nakładamy na spód z ciasteczek i wyrównujemy ją szpatułką. Na wyłożoną masę czekoladową delikatnie przekładamy resztę ciasteczek.  Ciasto wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ozdabiamy ciasto polewą czekoladową oraz owocami.

Zobacz wszystkie przepisy