Ciasto z jogurtem i truskawkami

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego gęstego
  • 3 szklanki Mąki Szymanowskiej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dag mrożonych truskawek
  • Tłuszcz do wysmarowania blachy
  • Bułka tarta do wysypania blachy
  • Blacha o wymiarach 22/30
  • Cukier puder do posypania ciasta

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier i miksować na „kogiel-mogiel”. Dodać olej i jogurt (na przemian) i mieszać.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mieszać aż do powstania gładkiej masy. Blachę posmarować tłuszczem i wylać ciasto. Na wierzch ciasta położyć rozmrożone i osuszone truskawki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, i włożyć ciasto. Piec około 50 minut.

Zobacz wszystkie przepisy