Składniki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego gęstego
- 3 szklanki Mąki Szymanowskiej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 dag mrożonych truskawek
- Tłuszcz do wysmarowania blachy
- Bułka tarta do wysypania blachy
- Blacha o wymiarach 22/30
- Cukier puder do posypania ciasta
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier i miksować na „kogiel-mogiel”. Dodać olej i jogurt (na przemian) i mieszać.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mieszać aż do powstania gładkiej masy. Blachę posmarować tłuszczem i wylać ciasto. Na wierzch ciasta położyć rozmrożone i osuszone truskawki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, i włożyć ciasto. Piec około 50 minut.