Ciasto z Chia i wiórkami kokosowymi

Składniki

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 szklanka Szymanowskiej mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 i 1/4 łyżka nasion Chia
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sok z połowy cytryny
  • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki ksylitolu

KREM DAKTYLOWO – ORZECHOWY

  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka konfitury truskawkowej (bez cukru)
  • 2 łyżki wody
  • 1 szklanka orzechów ziemnych
  • wiórki kokosowe
  • 30 dag malin

Polewa czekoladowa

  • 1 czekolada gorzka 100 g
  • 2 łyżki stałej części mleka kokosowego

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Suche składniki mieszamy ze sobą (mąki, proszek, soda, chia, ksylitol). Olej mieszamy z bananem, oraz sokiem z cytryny. Łączymy mąki, oraz składniki mokre. Ciasto przekładamy do okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy orzechami i startą czekoladą. Pieczemy przez ok. 40 minut, w temperaturze 180 stopni.

Krem: Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na około godzinę. Daktyle odsączamy z wody i wrzucamy do malaksera. Dorzucamy masło i konfiturę. Miksujemy na gładką masę. Dorzucamy do masy orzechy i miksujemy przez kilka sekund by nieco rozdrobnić orzechy. Biszkopt po wystudzeniu przecinamy na pół i pomiędzy warstwy kładziemy powstały krem karmelowo – orzechowy.
Ciasto polewamy polewą czekoladową (przepis poniżej), obsypujemy wiórkami kokosowymi, a na wierzch kładziemy maliny. Smacznego!

Polewa czekoladowa: W garnku rozpuszczamy mleko kokosowe, a gdy będzie ciepłe dorzucamy czekoladę. Mieszając doprowadzamy do połączenia się obu składników.

Zobacz wszystkie przepisy