Składniki
- 2 dojrzałe banany
- 1 szklanka Szymanowskiej mąki tortowej
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 i 1/4 łyżka nasion Chia
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- sok z połowy cytryny
- 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
- 2 łyżki ksylitolu
KREM DAKTYLOWO – ORZECHOWY–
- 1 szklanka suszonych daktyli
- 4 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka konfitury truskawkowej (bez cukru)
- 2 łyżki wody
- 1 szklanka orzechów ziemnych
- wiórki kokosowe
- 30 dag malin
Polewa czekoladowa
- 1 czekolada gorzka 100 g
- 2 łyżki stałej części mleka kokosowego
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Suche składniki mieszamy ze sobą (mąki, proszek, soda, chia, ksylitol). Olej mieszamy z bananem, oraz sokiem z cytryny. Łączymy mąki, oraz składniki mokre. Ciasto przekładamy do okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy orzechami i startą czekoladą. Pieczemy przez ok. 40 minut, w temperaturze 180 stopni.
Krem: Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na około godzinę. Daktyle odsączamy z wody i wrzucamy do malaksera. Dorzucamy masło i konfiturę. Miksujemy na gładką masę. Dorzucamy do masy orzechy i miksujemy przez kilka sekund by nieco rozdrobnić orzechy. Biszkopt po wystudzeniu przecinamy na pół i pomiędzy warstwy kładziemy powstały krem karmelowo – orzechowy.
Ciasto polewamy polewą czekoladową (przepis poniżej), obsypujemy wiórkami kokosowymi, a na wierzch kładziemy maliny. Smacznego!
Polewa czekoladowa: W garnku rozpuszczamy mleko kokosowe, a gdy będzie ciepłe dorzucamy czekoladę. Mieszając doprowadzamy do połączenia się obu składników.