Ciasto parzone/ptysiowe

Składniki

  • 320 g mąki
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka margaryny
  • 5 jajek
  • sól

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Wodę z margaryną doprowadzamy do wrzenia, dodajemy szczyptę soli. Gdy woda zacznie wrzeć, wsypujemy mąkę, zmniejszamy ogień i całość mieszamy mikserem. Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od garnka. Odstawiamy je z ognia, lekko wystudzimy. Następnie po kolei wbijamy jajka, cały czas mocno mieszając. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jedna łyżką nabieramy porcje ciasta, drugą zaś zrzucamy ciasto na blachę. Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 30 minut- aż będą miały złoty kolor.  Wystudzone ptysie kroimy na pół i wypełniamy nadzieniem.

Zobacz wszystkie przepisy