Ciasto marchewkowe

Składniki

 

Ciasto:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka startej marchewki

Krem:

  • 300 g serka Philadelphia, w temperaturze pokojowej
  • 90 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę pszenną, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. Całość przesiewamy. W drugim naczyniu mieszamy ze sobą jajka i olej. Do suchych składników dodajemy jajka wymieszane z olejem. Po połączeniu się składników dodajemy marchewkę i orzechy. Mieszamy łyżką.
Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy przelewamy ciasto. Ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasta należy je dokładnie wystudzić.

Krem:

Masło, cukier i wanilię umieszczamy w misie miksera i ucieramy do otrzymania puszystej i jasnej masy maślanej. Następnie partiami dodajemy serek kremowy. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Wystudzone ciasto smarujemy kremem i wykonujemy zdobienia za pomocą rękawa cukierniczego. Na koniec ciasto ozdabiamy orzechami.

Zobacz wszystkie przepisy