Składniki
Ciasto:
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1 szklanka startej marchewki
Krem:
- 300 g serka Philadelphia, w temperaturze pokojowej
- 90 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę pszenną, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. Całość przesiewamy. W drugim naczyniu mieszamy ze sobą jajka i olej. Do suchych składników dodajemy jajka wymieszane z olejem. Po połączeniu się składników dodajemy marchewkę i orzechy. Mieszamy łyżką.
Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy przelewamy ciasto. Ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasta należy je dokładnie wystudzić.
Krem:
Masło, cukier i wanilię umieszczamy w misie miksera i ucieramy do otrzymania puszystej i jasnej masy maślanej. Następnie partiami dodajemy serek kremowy. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Wystudzone ciasto smarujemy kremem i wykonujemy zdobienia za pomocą rękawa cukierniczego. Na koniec ciasto ozdabiamy orzechami.