Składniki
- 4 jajka M
- 2 szklanki mąki Mąki Szymanowskiej tortowej (450)
- ¾ szklanki Oleju Polskiego Rzepakowego
- ½ szklanki mleka 3,2%
- 1 szklanką brązowego cukru nr muscovado
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka octu
- 3 czubate łyżeczki cynamonu
- duże jabłko
- ½ szklanki orzechów włoskich
- 2 szklanki startej drobno marchewki (około 2 dużych szt)
Polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżka masła
- szklanka orzechów włoskich
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno z szczypta soli. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Cały czas nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce sypkich składników: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Na przemian z sypkimi składnikami dolewamy olej i mleko. Pod koniec dodajemy łyżkę octu (nie będzie wyczuwalny w smaku) oraz starta marchewkę.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy obieramy i z grubsza siekamy. Do ciasta dodajemy jabłka i orzechy i mieszamy do połączenia składników. Do wyłożonej papierem formy wylewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 50 minut.
W kąpieli wodnej roztapiamy gorzką czekoladą z łyżką masła. Gdy masa stanie się jednorodna i błyszcząca polewamy ciasto. Wierzch posypujemy grubo posiekanymi orzechami włoskimi.