Ciasto dyniowe

Składniki

  • 200g Mąki Szymanowskiej uniwersalnej typ 480
  • 100g masła (prosto z lodówki)
  • 2 łyżki zimnej wody
  • jajko
  • 450g masy dyniowej  (wydrążonej dynii) pociętej na około 2.5 cm kawałki
  • 2 duże jajka  plus 1 żółtko
  • 75g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki zmielonego zioła angielskiego
  • ½ łyżeczki goździków
  • ½ łyżeczki zmielonego imbiru
  • 275ml śmietany

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, a następnie dodać pokrojone masło, wgniatać masło w mąkę aż do połączenia się masła z mąką. Dodać 2 łyżki zimniej wody i jajko, wszystko razem ze sobą zagnieść. Z powstałej masy zagnieść kulę i wstawić na około 30 min do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto odpowiednio do dobranej formy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej ciasto. Piec przez około 15 min w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić ciasto do wystygnięcia.Na drugiej tacy do pieczenia rozłożyć kawałki dyni i piec około 30 min do miękkości. Upieczoną dynię przecisnąć przez sitko dzięki czemu zostanie usunięty nadmiar wody. Po wystygnięciu masy, zmiksować dynię. Oddzielnie zmiksować jajka i dodatkowe żółtko. Do rondelka wrzucić cukier, przyprawy i śmietanę, trzymając na ogniu cały czas mieszać, doprowadzić do wrzenia. Następnie wlać jajka, delikatnie połączyć składniki. Na sam koniec dodać puree dyniowe i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.  Ułożyć powstałą masę dyniową na wcześniej upieczonym kruchym spodzie i piec wszystko razem około 40 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i przed podaniem można udekorować np. bitą śmietaną lub jogurtem.

Zobacz wszystkie przepisy