Składniki
- 200g Mąki Szymanowskiej uniwersalnej typ 480
- 100g masła (prosto z lodówki)
- 2 łyżki zimnej wody
- jajko
- 450g masy dyniowej (wydrążonej dynii) pociętej na około 2.5 cm kawałki
- 2 duże jajka plus 1 żółtko
- 75g brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki zmielonego zioła angielskiego
- ½ łyżeczki goździków
- ½ łyżeczki zmielonego imbiru
- 275ml śmietany
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, a następnie dodać pokrojone masło, wgniatać masło w mąkę aż do połączenia się masła z mąką. Dodać 2 łyżki zimniej wody i jajko, wszystko razem ze sobą zagnieść. Z powstałej masy zagnieść kulę i wstawić na około 30 min do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto odpowiednio do dobranej formy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej ciasto. Piec przez około 15 min w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić ciasto do wystygnięcia.Na drugiej tacy do pieczenia rozłożyć kawałki dyni i piec około 30 min do miękkości. Upieczoną dynię przecisnąć przez sitko dzięki czemu zostanie usunięty nadmiar wody. Po wystygnięciu masy, zmiksować dynię. Oddzielnie zmiksować jajka i dodatkowe żółtko. Do rondelka wrzucić cukier, przyprawy i śmietanę, trzymając na ogniu cały czas mieszać, doprowadzić do wrzenia. Następnie wlać jajka, delikatnie połączyć składniki. Na sam koniec dodać puree dyniowe i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ułożyć powstałą masę dyniową na wcześniej upieczonym kruchym spodzie i piec wszystko razem około 40 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i przed podaniem można udekorować np. bitą śmietaną lub jogurtem.