Składniki
Składniki na ciasto:
- 6 szklanek Mąki Szymanowskiej pszennej
- 2 szklanki cukru
- 15 dag drożdży
- 1,5 szklanki mleka
- 1 margaryna
- 5 jaj
- aromat rumowy lub arakowy
- bakalie: rodzynki
Składniki na kruszonkę:
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Cukier oraz rozkruszone drożdże wsypać do miski. Następnie dodać jajka, mleko i margarynę pokrojoną w plastry 0,5 cm. Wszystko wymieszać i odstawić na 4 -5 godzin. Po tym czasie wsypać mąkę, dodać aromat rumowy lub arakowy. Ciasto wyrobić ręką w misce. Na koniec dodać bakalie (rodzynki). Ciasto przełożyć do dwóch podłużnych foremek wysmarowanych tłuszczem. Posypać kruszonką lub wyrównać dłonią umoczoną w oliwie. Wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 140 stopni C do czasu wyrośnięcia ciasta (ciasto zrówna się z wysokością foremki). Następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni C. Gdy ciasto zarumieni się zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C. Piec około 1 godziny i 10 minut.