Składniki
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 30g drożdży
- 250 ml letniego mleka (1 szklanka)
- pół szklanki cukru
- łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 100 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- 4 szklanki mąki tortowej Szymanowskiej typ 450
- 1 kg śliwek najlepiej węgierki
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 125 g roztopionego masła
- szklanka mąki pszennej krupczatki z Polskich Młynów
- ½ szklanki cukru
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Następnie do miski wsypać mąkę, dodać zrobiony rozczyn z drożdży i dodać kolejne składniki: mleko, cukier, żółtka i jajko. Zacząć wyrabiać ciasto, po chwili dodać pomału roztopiony lekko podgrzany tłuszcz. Wyrabiać ciasto do uzyskania odpowiednio miękkiej konsystencji, ciasto ma odchodzi od ręki. Tak rozrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 min.
Kiedy ciasto drożdżowe jest odstawione należy przygotować kruszonkę. Mąkę krupczatkę wymieszać z cukrem i dodać roztopiony ciepły tłuszcz. Następnie dobrze połączyć wszystkie składniki. Uformować kulkę i wstawić do lodówki.
Śliwki umyć i podzielić na pół, oczywiście nie można zapomnieć o wyjęciu pestek.
Następnie przygotować blachę i wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć na blachę. Na górze poukładać śliwki najlepiej stroną rozciętą do góry. Z lodówki wyciągnąć ciasto na kruszonkę, posypać ją na górze. Przed włożeniem ciasta do piekarnia można jeszcze odstawić jena 30 min pod przykryciem w ciepłe i suche miejsce.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 185 stopni i piec około 40 – 45 min. Smacznego.