Ciasto ze śliwkami

Składniki

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 30g drożdży
  • 250 ml letniego mleka (1 szklanka)
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 100 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 3 żółtka
  • 1  całe jajko
  • 4 szklanki mąki tortowej Szymanowskiej typ 450
  • 1 kg śliwek najlepiej węgierki

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 125 g roztopionego masła
  • szklanka mąki pszennej krupczatki z Polskich Młynów
  • ½ szklanki cukru

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Następnie do miski wsypać mąkę, dodać zrobiony rozczyn z drożdży i dodać kolejne składniki: mleko, cukier, żółtka i jajko. Zacząć wyrabiać ciasto, po chwili dodać pomału roztopiony lekko podgrzany tłuszcz. Wyrabiać ciasto do uzyskania odpowiednio miękkiej konsystencji, ciasto ma odchodzi od ręki. Tak rozrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 min.

Kiedy ciasto drożdżowe jest odstawione należy przygotować kruszonkę. Mąkę krupczatkę wymieszać z cukrem i dodać roztopiony ciepły tłuszcz. Następnie dobrze połączyć wszystkie składniki. Uformować kulkę i wstawić do lodówki.

Śliwki umyć i podzielić na pół, oczywiście nie można zapomnieć o wyjęciu pestek.

Następnie przygotować blachę i wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć na blachę. Na górze poukładać śliwki najlepiej stroną rozciętą do góry. Z lodówki wyciągnąć ciasto na kruszonkę, posypać ją na górze. Przed włożeniem ciasta do piekarnia można jeszcze odstawić jena 30 min pod przykryciem w ciepłe i suche miejsce.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 185 stopni i piec około 40 – 45 min. Smacznego.

Zobacz wszystkie przepisy