Ciasto drożdżowe z czekoladą

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 240 ml mleka
  • 25 g drożdży
  • 80 g cukru
  • odrobiona soli
  • 40 g roztopionego masła
  • 200 g kremu czekoladowego
  • białka do posmarowania ciasta

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Na początku mieszamy drożdże z ciepłym mlekiem oraz z dwoma łyżeczkami cukru. Odstawiamy rozczyn na 15 minut. Później dodajemy mąkę, roztopione masło, sól, cukier oraz żółtka i całość zagniatamy (aż do uzyskania gładkiej masy). Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Potem dzielimy ciasto na 4 części. Pierwszą część rozwałkowujemy na średnicę około 30 cm i przekładamy na papier do pieczenia i smarujemy cienką warstwą kremu czekoladowego (margines około 2 cm) i nakładamy 2 rozwałkowany kawałek ciasta. Tak samo postępujemy z 3 częścią ciasta. Czwarty kawałek także rozwałkowywać i kładziemy na pozostałych plackach, ale już nie smarujemy czekoladą.

Na środek placków kładziemy szklankę do góry dnem – ułatwi nam to tworzenie wzoru z ciasta. Przecinamy je na 16 równych części (od brzegu szklanki do brzegu ciasta). Pocięte kawałki (każdy pojedynczo) przekręcamy dwa razy do zewnętrznej strony, tak aby dwa kawałki po połączeniu utworzyły wzór i parujemy je.

Na koniec całą powierzchnię ciasta smarujemy białkiem (omijamy miejsca z nutellą). Wstawiamy do piekarnika na 20 minut i 200 st.

Smacznego!

Zobacz wszystkie przepisy