Składniki
- 0,5 kg mąki pszennej
- 2 żółtka
- 240 ml mleka
- 25 g drożdży
- 80 g cukru
- odrobiona soli
- 40 g roztopionego masła
- 200 g kremu czekoladowego
- białka do posmarowania ciasta
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Na początku mieszamy drożdże z ciepłym mlekiem oraz z dwoma łyżeczkami cukru. Odstawiamy rozczyn na 15 minut. Później dodajemy mąkę, roztopione masło, sól, cukier oraz żółtka i całość zagniatamy (aż do uzyskania gładkiej masy). Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Potem dzielimy ciasto na 4 części. Pierwszą część rozwałkowujemy na średnicę około 30 cm i przekładamy na papier do pieczenia i smarujemy cienką warstwą kremu czekoladowego (margines około 2 cm) i nakładamy 2 rozwałkowany kawałek ciasta. Tak samo postępujemy z 3 częścią ciasta. Czwarty kawałek także rozwałkowywać i kładziemy na pozostałych plackach, ale już nie smarujemy czekoladą.
Na środek placków kładziemy szklankę do góry dnem – ułatwi nam to tworzenie wzoru z ciasta. Przecinamy je na 16 równych części (od brzegu szklanki do brzegu ciasta). Pocięte kawałki (każdy pojedynczo) przekręcamy dwa razy do zewnętrznej strony, tak aby dwa kawałki po połączeniu utworzyły wzór i parujemy je.
Na koniec całą powierzchnię ciasta smarujemy białkiem (omijamy miejsca z nutellą). Wstawiamy do piekarnika na 20 minut i 200 st.
Smacznego!