Ciasto drożdżowe

Składniki

  • 500 g Szymanowskiej mąki luksusowej/Mąki specjalistycznej do wypieku ciasta drożdżowego
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 i ¼ szklanki kefiru
  • 2 łyżki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko do smarowania

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Do pojemnika wkruszamy drożdże następnie dodajemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki letniego mleka. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Masło roztapiamy (najlepiej na patelni lub w mikrofali), dodajemy pozostały cukier oraz sól. Gdy masło przestygnie wbijamy jajko i miksujemy. Kefir lekko podgrzewamy, aby był letni. Mąkę przesiewamy do miski, a następnie dodajemy do niej masło z jajkiem, wyrośnięty rozczyn oraz letni kefir. Wyrabiamy robotem z hakami ok. 15 minut (na średnich obrotach). Dokładnie wyrobione ciasto lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko posypaną mąką stolnicę, zagniatamy i formujemy bułeczki. Uformowane układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce. Tym razem na 40 minut. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.  Na dno piekarnika stawiamy naczynie żaroodporne z zimną wodą (1 szklanka wody). Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce.
Życzymy smacznego

Zobacz wszystkie przepisy