Składniki
- 150 g (1 szklanka) mąki Szymanowskiej Uniwersalnej typ 480
- 80 g masła
- 100 g czekolady deserowej (ciemnej słodzonej)
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- (3/4 szklanki) cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa
- 100 g czekolady deserowej
- 50 g masła
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
W garnuszku umieścić masło z połamaną czekoladą. Podgrzewać na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając, aż do momentu połączenia się wszystkich składników. Zdjąć z ognia, dodać mleko i dokładnie wymieszać. W misce ubić jajka z cukrem na sztywną masę. W drugiej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać ubitą masę oraz masę czekoladową i zmiksować na najniższych obrotach miksera. Do wyłożonej papierem tortownicy (21 cm) wlać ciasto i wstawić do rozgrzanego do 175 ºC piekarnika na 45 minut. (Sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest gotowe). Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta polać polewą. Rozpuścić czekoladę i masło na najmniejszym ogniu i mieszać, do momentu otrzymania jednolitej masy.