Ciasto z wiśniami

Składniki

Ciasto

  • szklanka Mąki pszennej domowej typ 650
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • ¾ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 300 g konfitury wiśniowej
  • 2 jajka

Polewa czekoladowa

  • 50 g gorzkiej czekolada
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 40 g masła

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do osobnego naczynia dodać masło oraz czekoladę i rozpuścić na małym ogniu cały czas mieszając aż do połączenia się składników. Do przestudzonej masy dodać cukier , szczyptę soli, konfiturę i rozmącone jajka. Wszystko dokładnie wymieszać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito, dodać do masy czekoladowej i ponownie wymieszać całość. Ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 80-90 minut. Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Składniki na polewę czekoladową rozpuszczamy i polewamy nią ciasto.

Zobacz wszystkie przepisy