Składniki
Ciasto
- szklanka Mąki pszennej domowej typ 650
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- ¾ szklanki cukru
- szczypta soli
- 300 g konfitury wiśniowej
- 2 jajka
Polewa czekoladowa
- 50 g gorzkiej czekolada
- 50 g mlecznej czekolady
- 40 g masła
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do osobnego naczynia dodać masło oraz czekoladę i rozpuścić na małym ogniu cały czas mieszając aż do połączenia się składników. Do przestudzonej masy dodać cukier , szczyptę soli, konfiturę i rozmącone jajka. Wszystko dokładnie wymieszać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito, dodać do masy czekoladowej i ponownie wymieszać całość. Ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 80-90 minut. Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Składniki na polewę czekoladową rozpuszczamy i polewamy nią ciasto.