Składniki
BISZKOPT:
- 2/3 szklanki Mąki Tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki kakao
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
KREM Z MASCARPONE:
- 350 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
DODATKI:
- Galaretka
- Owoce do ozdobienia
- Dżem (np. truskawkowy)
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Ubij oddzielone od żółtek białka, na sztywną pianę. Dodaj (cały czas miksując na średnich obrotach) cukier, cukier waniliowy. Do otrzymanej, gęstej masy dodaj pojedynczo żółtka, miksując na najmniejszych obrotach. Przesianą mąkę z kakao dodaj do masy w kilku partiach. Wylej na wcześniej przygotowaną formę (23 x 23 cm) i wstaw do nagrzanego do temperatury 170 st piekarnika na 25-30 minut. Po upieczeniu, odstaw do wystygnięcia.
Rozrób galaretkę i odstaw w celu ostygnięcia. Ubij śmietanę i dodaj do niej serek mascarpone i cukier puder. Gotową masę przełóż na chłodne ciasto. (Możesz też rozdzielić masę na dwie i położyć jedną warstwę z dżemem). Na koniec zalej ciasto cienką warstwą galaretki i ozdób owocami.
Smacznego!