Składniki
- 2 opakowania Mieszanki Ciasto Czekoladowe z Mąki Szymanowskiej Polskie Młyny
- 4 jajka
- 140 g miękkiego masła
- 6 łyżek wody
Krem mascarpone:
- 250 g bardzo zimnej śmietanki kremówki
- 250 g mocno schłodzonego serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady
- Filiżanka espresso
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Ciasto robimy według przepisu na opakowaniu, pamiętając aby upiec ciasto w tortownicy. Śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone na „sztywno”. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Powstały krem dzielimy na dwie części.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, chłodzimy tak, aby była płynna, ale nie gorąca. Dodajemy do jednej części kremu. Krem śmietankowy i czekoladowy chowamy do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto czekoladowe kroimy na 3 blaty za pomocą struny do krojenia biszkoptów lub zwykłej nitki. Blaty nasączamy espresso i przekładamy kremem śmietankowym. Wierzch ciasta ozdabiamy kremem czekoladowym i za pomocą szprycy cukierniczej nadajemy mu kształt „baranka”. Wierzch możemy posypać odrobiną kakao lub cukru pudru.
Smacznego!