Składniki
- 1,5 szklanki Mąki Szymanowskiej żytniej razowej, typ 2000
- 25 dag margaryny
- 25 dag twarogu
- 2-3 jabłka
- cynamon
- trochę wody
- mąka pszennej do posypania stolnicy
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Ugnieść ciasto z mąki, twarogu i margaryny. Dodajemy trochę wody. Wstawić ciasto na 0,5-1 godzinę do lodówki. Jabłka obrać, pokroić w małe kawałeczki, posypać cynamonem, odstawić. Wziąć po kawałku ciasta, stolnicę posypać małą ilością mąki, rozwałkować ciasto na ok. 2-3 mm. Wyciąć szklanką kółka z ciasta. Na każdym kółku położyć kawałek jabłka, zlepić tak, jak pierogi, lecz na środku ciasta zostawiamy nie sklejone (ciastko jest „otwarte”). Ułożyć ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem. Piec w temp. 180 stopni Celsjusza, do czasu aż uzyskają złoty kolor.