Składniki
- 200 ml mleka
- 1/3 szklanki masła
- 150g cukru trzcinowego
- 120g masła orzechowego
- 170g płatków owsianych BIO Polskie Młyny
- 90g słonecznika łuskanego BIO Polskie Młyny
- 40g pestek dyni BIO Polskie Młyny
- 40g pokrojonej na kawałki gorzkiej czekolady
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
W rondelku o grubym dnie podgrzewamy mleko, masło oraz cukier trzcinowy. Cały czas mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Gdy to nastąpi, zmniejszamy ogień i gotujemy całą masę przez minutę.
Zestawiamy masę z ognia i odstawiamy na 5 minut do przestudzenia. Po tym czasie dodajemy masło orzechowe, płatki owsiane, pestki oraz czekoladę. Nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy okręgi. W razie konieczności, by uzyskać równe brzegi, możemy wykorzystać szklankę lub okrągłą foremkę.
Ciastka chłodzimy przez godzinę w zimnym miejscu. Smacznego!