Składniki
- 100 ml wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g miękkiego masła
- 200 g Mąki krupczatki Polskie młyny
- 50 g masła roztopionego w rondelku
- 300 g cukru
- Opakowanie cynamonu
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
W dużej misce łączymy ze sobą: mąkę, wodę, sól i płynne masło. Mieszamy całą masę, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy ją na podsypana mąką stolnicę lub blat i wyrabiamy przez około 10 minut. Schładzamy ciasto w lodówce przez dwie godziny. Po tym czasie wałkujemy schłodzone ciasto nadając mu kształt plusa. W samym środku ciasta kładziemy masło i zakładamy rogi ciasta do środka. Cały placek wałkujemy w kształt kwadratu. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki. Po określonym czasie wałkujemy je na prostokąt o wymiarach 20 na 45 cm. Składamy ciasto na połowę, ponownie wałkujemy i odkładamy do lodówki na 30 minut. Procedurę wałkowania powtarzamy jeszcze 5 razy, pamiętając, aby po dwóch rozwałkowaniach odłożyć ciasto na 30 minut do lodówki.
Mieszamy cynamon i cukier. Mieszanką posypujemy stolnicę, na której rozwijamy przygotowane wcześniej ciasto. Dociskamy ciasto do stolnicy tak, żeby cukier i cynamon przylepiły się do niego. Mieszanką posypujemy również górę ciasta.
Dwa brzegi ciasta zwijamy do siebie tworząc dwa, stykające się ze sobą ruloniki. Ci9asto kroimy na plastry o średnicy około 0,5 cm. Pieczemy w temperaturze około 200-220 stopni przez około 15 minut.
Smacznego!