Składniki
- 130 g masła
- 150 g Szymanowskiej mąki tortowej
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 g czerwonej porzeczki
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
W misie miksera umieszczamy masło, mąkę pszenną, cukier, jajko i ekstrakt z wanilii. Miksujemy, do otrzymania gładkiej masy ciasteczkowej. Płaską blachę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia. Masę najlepiej nabierać łyżką i pomagając sobie drugą łyżką wykładać na blachę zachowując duże odstępy, ponieważ po upieczeniu ciasteczka znacznie zwiększają swoją powierzchnie. Na sam koniec wszystkie ciasteczka spłaszczamy łyżką i w każde ciastko wciskamy czerwoną porzeczkę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190ºC przez około 10 minut lub do zarumienienia się brzegów ciasteczek. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka studzimy oraz zdejmiemy z blachy.