Ciasteczka owsiane

Składniki

  • 0,75 szklanki zmielonych płatków migdałowych
  • 0,5 szklanki Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 80 g mieszanki suszonych rodzynek i żurawiny
  • 125 g masła
  • 3 łyżki miodu

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Do miski wsypujemy mielone migdały, mąkę oraz sodę oczyszczoną, całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz mieszankę rodzynek i żurawiny.

W rondelku roztapiamy masło z miodem oraz z 1 łyżką wody, następnie rozczyn przelewamy do miski z sypkimi składnikami i dokładnie mieszamy.

Z powstałej masy lepimy kulki (ok. 3 cm średnicy) następnie spłaszczamy je, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.

Zobacz wszystkie przepisy