Składniki
- 2,5 szklanki Mąki Szymanowskiej pszennej typ 650
- 175 g bardzo miękkiego masła
- 200 g cukru
- 1 paczka cukru waniliowego
- 2 całe jajka
- 1 żółtko jajka
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Masło, jaja, cukier, cukier waniliowy, sól zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę z proszkiem i łyżką oleju. Dodawać stopniowo 2-4 łyżki mleka. Wyrobić w misie rękami. Jeżeli ciasto klei się do ręki należy dodawać stopniowo mąkę, aż masa nie będzie się lepić. Olej zabezpiecza przed lepieniem i zbytnim „wysuszeniem” ciasta przez dodawaną mąkę. Wstawić do lodówki na 1/2 godziny i ponownie wyrobić. Można dodać jeszcze trochę mąki, gdyby się lepiło. Rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 2 mm. Wykroić kieliszkiem do wina ciasteczka. Piec ok. 13 min. w temp. 170 stopni. Smacznego!