Składniki
- Odrobina skórki z pomarańczy
- 4 szt jajek
- 32 g cukru wanilinowego
- 180 g mąki pszennej Szymanowskiej Polskie Młyny
- 150 g masła
- 200 ml wody
- 500 ml oleju rzepakowego
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
W małym rondelku z grubym dnem ugotuj wodę, cukier wanilinowego i masło. Dodaj stopniowo mąkę i intensywnie mieszamy do czasu, aż gęsta masa zacznie swobodnie odchodzić od dna rondelka. Masę mączną wystudź i dodaj po jednym jajku. Unij wszystko mikserem w międzyczasie dodając skórkę z pomarańczy. Przełóż masę do rękawa cukierniczego.
Wyciśnij 8 cm kawałki ciasta bezpośrednio na rozgrzany olej. Końce odetnij nożyczkami. Smaż około 2 minuty z każdej strony, tak, żeby churros uzyskały złoty kolor. Wyłów łyżką cedzakową i odsącz ręcznikami papierowymi. Polej z sosem czekoladowym i gałką lodów.
Smacznego!