Chleb z pesto

Składniki

  • ¾ szklanki mleka
  • 2 ¼ łyżezki drożdży suszonych
  • 2 łyzki płynnego miodu
  • 3 jajka
  • 3 ½ szklanki Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 4-5 łyżki pesto

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Do miski dodaj mąkę, mleko, miód, jajka i sól. Przy użyciu miksera z hakiem do ciasta drożdżowego, wyrób elastyczne ciasto. Ciasto powinno być gładkie i nie kleić się do rąk. Następnie dodaj masło i ponownie miksuj przez nieco ponad 2 minuty.

Uformuj ciasto w kulę i włóż je do omączonej miski i odstaw przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na godzinę.

Po tym czasie jeszcze chwilę wyrób ciasto i rozwałkowuj je na kształt cienkiego prostokąta. Na cieście rozsmaruj (cienko) pesto i zawiń jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Zabezpiecz końce, aby pesto nie wypłynęło.

Ułóż zrolowane ciasto tak, żeby jego długa krawędź była na dole, i przecinamy je wzdłuż. Obie połówki ułóż rozcięciem do góry. Połącz końcówki tych dwóch połówek z jednej strony i zapleć je wokół siebie na całej długości. Końcówki po drugiej stronie również złącz.

Przełóż tak zapleciony chleb na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i  wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 30 minut – do zezłocenia

Zobacz wszystkie przepisy