Składniki
- ¾ szklanki mleka
- 2 ¼ łyżezki drożdży suszonych
- 2 łyzki płynnego miodu
- 3 jajka
- 3 ½ szklanki Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki miękkiego masła
- 4-5 łyżki pesto
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Do miski dodaj mąkę, mleko, miód, jajka i sól. Przy użyciu miksera z hakiem do ciasta drożdżowego, wyrób elastyczne ciasto. Ciasto powinno być gładkie i nie kleić się do rąk. Następnie dodaj masło i ponownie miksuj przez nieco ponad 2 minuty.
Uformuj ciasto w kulę i włóż je do omączonej miski i odstaw przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie jeszcze chwilę wyrób ciasto i rozwałkowuj je na kształt cienkiego prostokąta. Na cieście rozsmaruj (cienko) pesto i zawiń jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Zabezpiecz końce, aby pesto nie wypłynęło.
Ułóż zrolowane ciasto tak, żeby jego długa krawędź była na dole, i przecinamy je wzdłuż. Obie połówki ułóż rozcięciem do góry. Połącz końcówki tych dwóch połówek z jednej strony i zapleć je wokół siebie na całej długości. Końcówki po drugiej stronie również złącz.
Przełóż tak zapleciony chleb na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 30 minut – do zezłocenia