Chleb z owocami

Składniki

  • 4,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 600 ml letniej wody
  • 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 60 g moreli suszonych posiekanych
  • 60 g suszonej żurawiny
  • 100 g rodzynek
  • 30 g suszonych jagód
  • 15 gram drożdży
  • 15 g soli

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Drożdże kruszymy do miski, dodajemy miód, letnią wodę i szafran. Zostawiamy na 5 minut, a następnie dodajemy pozostałe składniki i wszystko wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy do niej masę i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia pod przykryciem (około 2 godzin). Chleb pieczemy około godziny w temperaturze 180°C.

Zobacz wszystkie przepisy