Składniki
- 0,5 kg mąki tortowej Szymanowskiej
- 0,5 kg oczyszczonego miąższu z dyni
- 25 g drożdży świeżych
- pestki dyni według uważania
- 350 ml wody (150 ml do ciasta + 200 do piekarnika)
- papier do pieczenia
- blaszka keksówka.
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Pokrój dynię w kostkę i wrzuć ją do osolonej wody (150 ml). Poczekaj aż się zagotuje a następnie zmniejsz ognień i odstaw na około 30 minut pod przykrywką. Po tym czasie zblenderuj ugotowaną dynię.
Rozpuść drożdże w wodzie i dodaj jedną łyżeczkę mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut. Przygotuj dużą miskę,, przelej puree z dyni, przesianą mąkę i zaczyn a na końcu dodaj 3/4 łyżeczki soli. Dokładnie wyrób ciasto. Możesz dodać pestki dyni.
Przełóż ciasto do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni. W celu utrzymania w piekarniku odpowiedniej wilgotności wstaw blaszkę z wodą (200 ml). Wstaw ciasto na 30-40 min. Smacznego