Chleb dyniowy

Składniki

  • 0,5 kg mąki tortowej Szymanowskiej
  • 0,5 kg oczyszczonego miąższu z dyni
  • 25 g drożdży świeżych
  • pestki dyni według uważania
  • 350 ml wody (150 ml do ciasta + 200 do piekarnika)
  • papier do pieczenia
  • blaszka keksówka.

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Pokrój dynię w kostkę i wrzuć ją do osolonej wody (150 ml). Poczekaj aż się zagotuje a następnie zmniejsz ognień i odstaw na około 30 minut pod przykrywką. Po tym czasie zblenderuj ugotowaną dynię.

Rozpuść drożdże w wodzie i dodaj jedną łyżeczkę mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut. Przygotuj dużą miskę,, przelej puree z dyni, przesianą mąkę i zaczyn a na końcu dodaj 3/4 łyżeczki soli. Dokładnie wyrób ciasto. Możesz dodać pestki dyni.

Przełóż ciasto do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni. W celu utrzymania w piekarniku odpowiedniej wilgotności wstaw blaszkę z wodą (200 ml). Wstaw ciasto na 30-40 min. Smacznego

Zobacz wszystkie przepisy