Chałka

Składniki

  • 3 szklanki Mąki Szymanowskiej tortowej
  • 1 i 1/3 szklanki cieplej wody
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • pół szklanki sparzonych rodzynek
  • pół szklanki posiekanych prażonych migdałów

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać i połączyć, by utworzyły giętką masę. Miskę przykryć ścierką i pozwolić ciastu rosnąć przez 1-2 godziny – by podwoiło swoja objętość. Z wyrośniętego ciasta uformować 3 walki i upleść chałkę. Przykryć ciasto i pozwolić mu rosnąć przez kolejna godzinę. Chałkę posmarować woda przy użyciu pędzelka i obsypać ziarnami sezamu. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok.35 minut. Smacznego!

Zobacz wszystkie przepisy