Bułki do hamburgerów

Składniki

  • 4,5 szklanki Mąki Szymanowskiej Pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 55 g masła
  • 7 g drożdży instant
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko

 

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

W małym rondelku zagrzać mleko z wodą i masłem. W dużej misce wymieszać 1 i 3/4 szklanki Mąki Szymanowskiej z drożdżami, cukrem i solą. Dolać gorące mleko i wymieszać, a następnie dodać jajko i znów wymieszać. Mieszając dodawać pozostałą mąkę, po pół szklanki na raz, dobrze wyrabiając ciasto po każdym dodaniu. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski, położyć je na oprószonej mąką powierzchni i ugniatać, aż będzie gładkie i elastyczne. Podzielić ciasto na 12 równych części. Uformować z nich kulki i umieścić na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 do 35 minut.Piec w temperaturze 200°C przez 10 do 12 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Zobacz wszystkie przepisy