Składniki
-
4,5 szklanki Mąki Szymanowskiej Pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- 55 g masła
- 7 g drożdży instant
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
W małym rondelku zagrzać mleko z wodą i masłem. W dużej misce wymieszać 1 i 3/4 szklanki Mąki Szymanowskiej z drożdżami, cukrem i solą. Dolać gorące mleko i wymieszać, a następnie dodać jajko i znów wymieszać. Mieszając dodawać pozostałą mąkę, po pół szklanki na raz, dobrze wyrabiając ciasto po każdym dodaniu. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski, położyć je na oprószonej mąką powierzchni i ugniatać, aż będzie gładkie i elastyczne. Podzielić ciasto na 12 równych części. Uformować z nich kulki i umieścić na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 do 35 minut.Piec w temperaturze 200°C przez 10 do 12 minut, aż nabiorą złotego koloru.