Bułeczki z nadzieniem dyniowym

Składniki

Ciasto

  • 400 g Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
  • 70 g masła,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1 i 1/2 łyżeczki drożdży suszonych,
  • 1/3 szklanki cukru lub innej substancji słodzącej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 żółtka,
  • 2 czubate łyżki dyniowego puree,
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie

  • 300 g dyniowego puree,
  • 30 g cukru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 centymetrowy kawałek świeżego imbiru,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo

  • 1 jajko do posmarowania rogalików

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Mleko, masło i cukier na ciasto podgrzej razem w rondelku. Żółtka utrzyj i wymieszaj z dyniowym puree i wanilią, po czym całość dodaj do lekko schłodzonego mleka.

Przesianą mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami i solą. Następnie dodaj składniki mokre i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw ciasto na 5 minut, po tym czasie dobrze wyrób, aż stanie się gładkie, lśniące i nie będzie przyklejać się do rąk. Uformuj z niego kulę, przykryj i pozostawi do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi ciasto swoją objętość.

W międzyczasie przygotuj nadzienie – wszystkie składniki wymieszaj i podgrzej w rondlu mieszając, aż zgęstnieje. Łyżeczką przełóż nadzienie na pergamin, formując 12 kulek. Zostaw do wystygnięcia (najlepiej schłodzić w lodówce)

Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony mąką i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Ciasto podziel na 12 porcji. Jeżeli planujesz  uformować rogaliki, musisz pokroić ciasto na trójkąty, jeżeli wolisz grzebienie – wtedy należy wyciąć kwadraty. Kwadraty natnij z jednej strony w równych odstępach na głębokość ok. 1 cm.  Następnie wyłóż na nie nadzienie i zwiń tak, aby nacięcia znalazły się na wierzchu. Jeśli wypiek ma mieć kształt rogalików – trójkąty zawijaj zaczynając od podstawy Rogaliki ułóż na wyłożonej pergaminem blasze i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Piekarnik rozgrzej do ok. 180 stopni. Przed włożeniem do pieca, posmaruj rogaliki roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 15 minut, do momentu w którym ładnie się zarumienią.

Zobacz wszystkie przepisy