Bułki z czosnkiem i pomidorami

Składniki

  • 500g mąki pszennej(ja użyłam mąki ekologicznej Polskie Młyny)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego(ja użyłam olej Polski)
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka cukru
  • 40 g drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • pół słoika suszonych pomidorów
  • spora garść czosnku niedźwiedziego świeżego

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Mąkę odmierzamy do miski (zabieramy 4 łyżki do osobnej miseczki ) dodajemy olej,sól i mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy zabrane wcześniej 4 łyżki mąki, kruszymy do niej drożdże, dajemy cukier i ciepłą wodę i mieszamy, odstawiamy na ok. 15 min żeby podrosło. Jak zaczyn podrośnie dodajemy go do mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok 1 godz. Siekamy drobno pomidorki i listki czosnku. Ciasto wałkujemy na duży kwadrat i ja potem przecinam na pół i tak mam dwa duże prostokąty, które smarujemy oliwą ze słoiczka z pomidorami (żeby dodać jeszcze aromatu) posypujemy pomidorkami i czosnkiem i zwijamy w długą roladkę. Każda kroimy na 4 części (więc w sumie będzie 8 bułeczek) każdą część rozcinamy wzdłuż ale nie do końca i zawijamy dookoła na końcu sklejamy. Układamy na papierze do pieczenia, pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 12-15 min.

Zobacz wszystkie przepisy