Składniki
- 500g mąki pszennej(ja użyłam mąki ekologicznej Polskie Młyny)
- 3 łyżki oleju rzepakowego(ja użyłam olej Polski)
- łyżeczka soli,
- łyżeczka cukru
- 40 g drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- pół słoika suszonych pomidorów
- spora garść czosnku niedźwiedziego świeżego
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Mąkę odmierzamy do miski (zabieramy 4 łyżki do osobnej miseczki ) dodajemy olej,sól i mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy zabrane wcześniej 4 łyżki mąki, kruszymy do niej drożdże, dajemy cukier i ciepłą wodę i mieszamy, odstawiamy na ok. 15 min żeby podrosło. Jak zaczyn podrośnie dodajemy go do mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok 1 godz. Siekamy drobno pomidorki i listki czosnku. Ciasto wałkujemy na duży kwadrat i ja potem przecinam na pół i tak mam dwa duże prostokąty, które smarujemy oliwą ze słoiczka z pomidorami (żeby dodać jeszcze aromatu) posypujemy pomidorkami i czosnkiem i zwijamy w długą roladkę. Każda kroimy na 4 części (więc w sumie będzie 8 bułeczek) każdą część rozcinamy wzdłuż ale nie do końca i zawijamy dookoła na końcu sklejamy. Układamy na papierze do pieczenia, pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 12-15 min.