Bułeczki drożdżowe

Składniki

  • 25 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 80 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 70 g masła
    Nadzienie:
  • 1 szklanka jagód
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko + 2 łyżki mleka
    Kruszonka:
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 20 g zimnego masła
  • 1 łyżka cukru pudru

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Na początku przygotujemy rozczyn: do miski wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlewamy ciepłe mleko i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 25 minut do wyrośnięcia. Następnie do misy przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli oraz cukier, w środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie urośnięty rozczyn. Mąkę oraz rozczyn mieszamy łyżką, następnie dodajemy jajko. Wymieszaną masę wyrabiamy przez ok. 10 minut. Po tym czasie – ciągle wyrabiając – dodajemy partiami stopione i przestudzone masło. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około półtorej godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drobno posiekane, zimne masło i rozcieramy palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie łączymy składniki w
jednolite ciasto. Następnie jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części. Z każdej formujemy owalny placuszek o grubości ok. 1 cm, nakładamy łyżkę jagód i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Tak przygotowane ciasto układamy na blaszce z zachowaniem kilkucentymetrowych odstępów. Zostawiamy na 25 minut do kolejnego wyrośnięcia. Po tym czasie wierzch wyrośniętych drożdżówek smarujemy żółtkiem rozmieszanym z 2 łyżkami mleka i posypujemy rozdrobnioną w palcach kruszonką.
Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Zobacz wszystkie przepisy