Składniki
- 2,5 szklanki Mąki Szymanowskiej typ 500 lub 550
- 1 szklanka mleka
- 200 gram cukru
- 250 gram masła
- 300 gram masy makowej
- 20 gram cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 25 gram drożdży
- sól
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Mleko podgrzej do około 40 stopni, dodaj drożdże, łyżkę cukru, połowę mąki, szczyptę soli i całość dokładnie wymieszaj. Kiedy ciasto zacznie rosnąć dodaj pozostałą mąkę, cukier, połowę masła i wyrób ciasto na elastyczna masę. Odstaw do wyrośnięcia. Masę makową wymieszaj z pozostałym masłem i cukrem wanilinowym. Z ciasta odrywaj porcje po około 100 g. Każdą porcję ciasta wyrób na okrągły placek, na środku połóż łyżkę farszu, uformuj kulę i lekko ją spłaszcz ręką od góry. Bułeczki odstaw na 30 minut do wyrośnięcia, następnie posmaruj je roztrzepanym żółtkiem, posyp cukrem i piecz 20-25 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku. Smacznego!