Składniki
CIASTO:
- 500 g mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
- 1 jajko
- 250 ml mleka
- 8 g drożdży suszonych
- 3-4 łyżki cukru
- 100 g masła
NADZIENIE:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 50 g masła
- garść rozdrobnionych orzechów włoskich
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
W rozgrzanym mleku rozpuścić cukier, mąkę i drożdże. Następnie dodać roztopione i przestudzone wcześniej masło.Wszystko dokładnie ugnieść do osiągnięcia sprężystości. Przykryte ściereczką wstawić do piekarnika nagrzanego do około 50 stopni, aby wyrosło. Po osiągnięciu podwójnej objętości, ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować w kształt długiego prostokąta.
NADZIENIE: W roztopionym maśle, rozpuścić cukier i poczekać aż ostygnie. Następnie dodać cynamon, biała czekoladę(roztartą). Powstałą pastą posmarować wcześniej rozwałkowane ciasto. Można dodatkowo posypać je zmielonymi orzechami. Zwinąć od dłuższego boku w roladę. Następnie należy je pokroić na małe części. Powstałe mini bułeczki umieścić na wcześniej przygotowanym papierze, i włożyć do rozgrzanego piekarnika (50stopni) w celu wyrośnięcia. Po podwojeniu swojej objętości, wyjąć i nagrzać piekarnik do 200 stopni.. Piec 5 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180st. i piec przez 20 minut, aż do zarumienienia. Po tym czasie bułeczki są już gotowe. Samczego!