Blok czekoladowy

Składniki

  • 250 g margaryny/masła (ponad 1 kostka)
  • 0,5 kg mleka w proszku
  • 0,5 kg herbatników
  • według uznania orzechów i rodzynek
  • 6 łyżek kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru pudru – ale można także cukier puder

 

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Do garnka wlej wodę i dodaj margarynę/masło i podgrzewaj tak długo, aż składniki się połączą. Następnie dodaj kakao i odstaw do wystygnięcia. Herbatniki pokrusz, a następnie połowę z nich wrzuć do miski. Dodaj do niej następnie masę kakaową, która już zdążyła dość przestygnąć (ale może być jeszcze ciepła) i dodaj mleka w proszku. Miksuj mikserem do uzyskania gęstej masy. Następnie dodaj pozostałą część herbatników wraz z bakaliami do masy i wyrabiaj.  W momencie gdy masa będzie już naprawdę gęsta, włóż ją do blaszki wyłożonej papierem. Pamiętaj, aby odpowiednio ją docisnąć. Na koniec włóż ją do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie, możesz wyjąć ciasto z formy. Smacznego!

Zobacz wszystkie przepisy