Babka wielkanocna

Składniki

  • 4 łyżki mąki pszennej Szymanowskiej Uniwersalnej
  • 200 g masła
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki śmietanki kremowej 30%
  • 1 łyżka soku z cytryny

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Masło, jajka oraz śmietanę wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały. Utrzeć masło z cukrem na wysokich obrotach przez około 10 minut. Następnie dodawać stopniowo, po jednym jajku. Dodać połowę wczęsniej wymieszanej mąki pszennej z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia oraz połowę śmietanki. Wymieszać na średnich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać sok z cytryny resztę mąki, śmietanki i wymieszać.
Do wcześniej przygotowanej formy, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, wlać ciasto i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni C na 35-40 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i polać lukrem po ostygnięciu.

Zobacz wszystkie przepisy