Składniki
- 4 duże jajka
- 200 g masła
- skórka i sok z 1 cytryny
- 180g cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 160 g mąki pszennej
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do posmarowania formy: 1 łyżka masła i około 3 łyżek bułki tartej
Na wierzch: lukier i gotowe jajeczka
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Przygotowujemy formę na babkę z kominem pośrodku o średnicy około 22 – 25 cm. Formę smarujemy 1 łyżką masła i wysypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Masło roztapiamy, dodajemy do niego sok i skórkę z cytryny, odstawiamy do wystygnięcia. Do większej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy przez około 10 minut na jasną, gęstą i puszystą masę. W trakcie ubijania dodajemy cukier waniliowy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, całość mieszamy. Do ubitych jajek dodajemy mieszankę z mąki i miksujemy krótko, na małych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto. Następnie do tak uzyskanej masy wlewamy stopniowo masło i ponownie miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do budyniu. Masę przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).Po upieczeniu i wystudzeniu wyjmujemy babkę na paterę, lukrujemy i dekorujemy gotowymi ozdobami w kształcie pisanek.