Składniki
- 4 jajka
- 150 g Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 180 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Cukier wraz z jajkami ubij na puszystą masę. W międzyczasie rozpuść masło. Do ubitych jajek dosyp obie mąki i proszek do pieczenia. Wszystko razem zmiksuj. Na koniec dolej ciepłe rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera. Okrągłą formę do babki wysmaruj tłuszczem używając do tego oleju lub masła i posyp bułką tartą. Ciasto przelej do formy. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, wstaw ciasto i piecz przez około 40 minut. Po upieczeniu przytrzymaj babkę w blaszce przez około 15 minut, a następnie wystudź na kratce. Przed podaniem udekoruj babkę polewając ją lukrem lub posypując cukrem pudrem. Smacznego ?