Składniki
- 5 jajek,
- 2 szkl.mąki(użyłam mąki ekologicznej Polskie Młyny)
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół szklanki oleju(użyłam olej Polski Rzepakowy)
- szkl.cukru
- cukier waniliowy,
na lukier:
- 5 łyżek cukru pudru,łyżka gęstej śmietany(18 %),ok 1 łyżki soku z cytryny
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Białka ubijamy,dodajemy cukier,cukier waniliowy i żółtka ,ucieramy jeszcze chwilę, w miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy masą jajeczną za pomocą łyżki drewnianej,na końcu dodajemy olej i jeszcze mieszamy łyżką do połączenia się składników, wylewamy ciasto do keksówki wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą i pieczemy w 180 stopniach ok 40-45 min(do suchego patyczka)