Składniki
- 2 ½ Szymanowskiej mąki luksusowej
- ½ kostki masła
- 2 całe jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru brązowego
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 25 dag drylowanych wiśni
- ½ tabliczki czekolady deserowej
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem. Dodajemy większość wiśni (pozostałą część wykorzystamy do dekoracji) i czekoladę pokrojoną na małe kawałeczki. Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Masło roztapiamy w rondelku i czekamy aż lekko się wystudzi, a następnie dodajemy do mleka i dokładnie mieszamy. Masę łączymy z mąką i dosyć dokładnie mieszamy.
Formę do muffin smarujemy masłem, a ciasto nakładamy do poszczególnych otworów. Na wierzchu układamy pozostałe wiśnie. Pieczemy przez około 20 – 25 min w 210 stopniach C. Na koniec muffiny możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego!