Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- szczypta soli
- 2 i 1/2 łyżki startej skórki z cytryny (tylko najbardziej żółta zewnętrzna część)
- 1 opakowaniu cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 250 ml jogurtu lub kefiru lub maślanki
- 125 g masła, roztopionego
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Formę na muffiny wykładamy 12 papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Do jednej miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy, następnie dodajemy cukier, sól, skórkę z cytryny i cukier waniliowy, ponownie mieszamy. W drugiej misce mieszamy jajka z jogurtem, kefirem oraz roztopionym i ostudzonym masłem. Mokre składniki wlewamy do sypkich i delikatnie mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do papilotek – mniej więcej na ¾ wysokości foremek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 20 – 22 minuty.