Biszkoptowy przysmak

Składniki

Biszkopt:

  • 1 opakowanie biszkopt z mąki Szymanowskiej- Mieszanka do wypieku ciasta ( Wystarczą 4 jaja, 40 ml wody)

Pianka:

  • galaretka czerwona 2 szt
  • woda wrzątek 3 szklanki
  • śmietana 30% 400 ml

Dodatkowo:

  • 2 banany
  • 1 galaretka żółta
  • 1 szklanka wrzątku

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Do misy  wsypujemy mieszankę na biszkopt,dodajemy wodę i jaja i miksujemy koło 6 minut.Tortownice 24 cm wykładamy same dno papierem do pieczenia i przekładamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut.Upieczony biszkopt wyjmujemy z pieca, zostawiamy do ostygnięcia i kroimy go na połowę.Galaretkę rozpuszczamy w trzech szklankach wrzątku i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy nam ostygnie to ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy galaretkę, miksujemy wlewając ciurkiem galaretkę..Do tortownicy wkładamy jeden krążek biszkoptu i przelewamy piankę na niego.Wstawiamy do lodówki na 30 minut po czym wyjmujemy i dociskamy drugim krążkiem biszkoptu.Banany kroimy w plastry i układamy jeden obok drugiego na biszkopcie.Zalewamy tężejącą cytrynową galaretką i do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto jest już gotowe do spożycia.

Zobacz wszystkie przepisy