Składniki
Biszkopt:
- 1 opakowanie biszkopt z mąki Szymanowskiej- Mieszanka do wypieku ciasta ( Wystarczą 4 jaja, 40 ml wody)
Pianka:
- galaretka czerwona 2 szt
- woda wrzątek 3 szklanki
- śmietana 30% 400 ml
Dodatkowo:
- 2 banany
- 1 galaretka żółta
- 1 szklanka wrzątku
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Do misy wsypujemy mieszankę na biszkopt,dodajemy wodę i jaja i miksujemy koło 6 minut.Tortownice 24 cm wykładamy same dno papierem do pieczenia i przekładamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut.Upieczony biszkopt wyjmujemy z pieca, zostawiamy do ostygnięcia i kroimy go na połowę.Galaretkę rozpuszczamy w trzech szklankach wrzątku i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy nam ostygnie to ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy galaretkę, miksujemy wlewając ciurkiem galaretkę..Do tortownicy wkładamy jeden krążek biszkoptu i przelewamy piankę na niego.Wstawiamy do lodówki na 30 minut po czym wyjmujemy i dociskamy drugim krążkiem biszkoptu.Banany kroimy w plastry i układamy jeden obok drugiego na biszkopcie.Zalewamy tężejącą cytrynową galaretką i do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto jest już gotowe do spożycia.