Składniki
Składniki na ciasto:
- półtorej szklanki mąki uniwersalnej Szymanowskiej Polskiej Młyny
- 25g świeżych drożdży
- 2 łyżki oleju
- pół szklanki ciepłego mleka
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
Pozostałe składniki:
- 100g szynki
- 1 czerwona papryka
- 25 g pieczarek
- czarne oliwki
- Ser mozzarella
- 1 cebula
- mały koncentrat pomidorowy
- przyprawy według uznania
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę z cukrem i solą, a następnie dodać olej. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku (należy pamiętać, aby mleko nie było gorące). Rozpuszczone drożdże wlać do miski i wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Tak wyrobione ciasto należy odłożyć na około 15 min w ciepłe, nie wilgotne miejsce.
Kiedy ciasto jest zrobione, należy pokroić szynkę, cebulę, paprykę oraz pieczarki.
Ciasto należy podzielić na 8 równych części i rozgnieść na blacie. Kształt pizzerinek może być dowolny według uznania. Tak rozgniecione ciasto następnie należy przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenie. W pierwszej kolejności trzeba posmarować pizzerinki koncentratem pomidorowym, a następnej ułożyć na nich przygotowane dodatki w dowolnej kolejności. Na koniec posypać przyprawami według uznania. Tak przygotowane pizzerinki włożyć do nagrzanego piekarniki i piec przez około 10-15 min w temperaturze 190-200 stopni.