Pizzerinki

Składniki

Składniki na ciasto:

  • półtorej szklanki mąki uniwersalnej Szymanowskiej Polskiej Młyny
  • 25g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

Pozostałe składniki:

  • 100g szynki
  • 1 czerwona papryka
  • 25 g pieczarek
  • czarne oliwki
  • Ser mozzarella
  • 1 cebula
  • mały koncentrat pomidorowy
  • przyprawy według uznania

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

W misce wymieszać mąkę z cukrem i solą, a następnie dodać olej. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku (należy pamiętać, aby mleko nie było gorące). Rozpuszczone drożdże wlać do miski i wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Tak wyrobione ciasto należy odłożyć na około 15 min w ciepłe, nie wilgotne miejsce.

Kiedy ciasto jest zrobione, należy pokroić szynkę, cebulę, paprykę oraz pieczarki.

Ciasto należy podzielić na 8 równych części i rozgnieść na blacie. Kształt pizzerinek może być dowolny według uznania. Tak rozgniecione ciasto następnie należy przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenie. W pierwszej kolejności trzeba posmarować pizzerinki koncentratem pomidorowym, a następnej ułożyć na nich przygotowane dodatki w dowolnej kolejności. Na koniec posypać przyprawami według uznania. Tak przygotowane pizzerinki włożyć do nagrzanego piekarniki i piec przez około 10-15 min w temperaturze 190-200 stopni.

Zobacz wszystkie przepisy