Składniki
Ciasto
- 250 g maki na babkę i biszkopt Polskie Młyny
- 250 g cukru
- 200 g masła
- 4 duże jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki soku z cytryny
- szczypta soli
Lukier cytrynowy:
- 2 szklanki cukru pudru
- 5 łyżek soku z cytryny
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wyjmujemy na blat około pół godziny przed planowanym pieczeniem. Dzięki temu nabiorą one temperatury pokojowej. Masło ucieramy z cukrem tak, aby powstała jednorodna, puszysta masa bez kryształków cukru. Ciągle ucierając dodajemy do masy kolejno jedno całe jajko i po jednym z trzech, pozostałych żółtek. Do cukrowo-maślano-jajecznej masy dodajemy sok z cytryny i mieszamy całość. W osobnej misce przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Suche składniki łączymy ze sobą, a następnie dodajemy do ciasta małymi porcjami. Pianę z 3 białek ubijamy ze szczyptą soli do osiągnięcia sztywnej konsystencji. Ubite białka dodajemy małymi porcjami do ciasta i delikatnie łączymy ze sobą wszystkie składniki.
Ciasto pieczemy w wysokiej formie do babki przez 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Aby przygotować lukier, łączymy ze sobą cukier puder i sok z cytryny oraz podgrzewamy nad gorącą kąpielą wodną do całkowitego rozpuszczenia się wszystkich składników. Powstałym lukrem smarujemy upieczoną babkę.
Smacznego!