Tarta szpinakowa

Składniki

Składniki na farsz:

  • paczka mrożonego szpinaku lub świeżego
  • pół kartonika sera typu feta
  • duży pomidor bądź kilka małych
  • ząbek czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżka soku z cytryny
  • 100 g śmietanki 30%
  • 2 jajka

Składniki na ciasto:

  • 1-1,5 szklanki mąki
  • jajko
  • 1/3 kostki masła ( kostki 200g)
  • szczypta soli

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto. Zagniatamy je i wkładamy na 30 minut do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na maśle podsmażamy czosnek i dodajemy szpinak. Mieszamy regularnie, aby się odmroził. Następnie dodajemy gałkę muszkatołową i sok z cytryny. Następnie wykładamy formę ciastem i wkładamy ją do piekarnika (termoobieg) na 15 minut. Po wyjęciu nakładamy na nie szpinak, pokruszony ser feta, polewamy je śmietanką rozrobioną z jajkami, kładziemy pomidory. Zapiekamy 30 minut w 180 stopniach i na sam koniec 5 minut w 200 stopniach, aby tarta się bardziej zrumieniła.

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii